tisdag 7 maj 2013

Om har frågor eller undrar varför

Stolt kan jag presentera mina sångelever 2013 på BRIS konserten den 2e juni. Om någon undrar varför man överhuvudtaget ska sjunga och spela så kommer här lite argument för att ge mer sång åt folket!

Musik och känslor är intimt förknippade. Tittar man på vår kulturs födelse verkar musiken och dansen alltid ha funnits där- det är ett uttryck som står oss människor nära. 

När vi lyssnar på musik, speciellt ny musik av den typ vi verkligen gillar, aktiveras samma neurotransmittorer som när vi blir förälskade eller dricker alkohol.  (Musik är ju då något mer hälsosamt än alkohol. :-) )

Musikens starka påverkan på vår kropp gör att forskarna också tittar på musikens möjlighet som smärtstillande på sjukhus. Det kan på många saker. Det skulle kunna vara att musiken ger de som är rädda för smärtan får något att fokusera på. Musik påverkar också hela kroppen: hjärtat och kärlsystemet påverkas till exempel.

Musikens starka påverkan på vår fysiologi märks när man tränar. Det är inte för inte som det dånar på aerobicsklasserna och alla som joggat upp för en backe vet att det går bättre om man har en bra låt i öronen. Det är vetenskapligt bevisat att om vi lyssnar på vår favoritmusik blir vi mer motiverade och fysiskt starkare.


Så låt barnen sjunga, dansa och spela av hjärtats lust! I dessa tider när man tagit bort musik som kärnämne på gymnasiet så känns diskussionen extra intressant. Men eftersom dessa inlägg inte ska vara så politiska eller argumenterande så väntar jag med att ge skolverkets utredare en känga till ett senare tillfälle. 

Hur går det då för oss?

Eleverna sliter och senast fick de träna sina scennerver på Toppengallerian i Höllviken där vi hade ett stort schlagerevent. 
Programmet är så gott som klart och vår proffsiga ljudtekniker Sara är dessutom en fena på att hitta bra backtracks. Så planen är att en hel del av låtarna ska sjungas med backtracks (samma som singback om nån undrar). 
Utmaningen fram till konserten (förutom att jag måste få tummen loss och fixa lite mer koreografi) är att peppa eleverna ännu mer till att verkligen ta för sig. För de kan!!! De kan så himla himla mycket. Och så mycket mer än de tror!

Om nån som läser detta har frågor om själva konserten, skulle vilja boka musikskolans eleverför nåt event, sånglektioner, hur man får det där lilla extra som alla pratar om (och nej man är inte född sån ens om  man heter Justin  Bieber) så går det alldeles utmärkt att maila mig på anna.rubarth@gmail.com



Inga kommentarer: