måndag 10 februari 2014

En kvinnas kropp del 1

På sistone har jag börjat experimentera lite med hur maten kan påverka min värk. Efter 2010 har jag dragits med värk, stelhet och fått gå mycket till naprapat.
Har egentligen aldrig varit en person som tror på yoga, grönt te, sitta i lotusställning och finna den inre friden. Jag har mer kört på i 200 och ventilerna har varit musik och träning i första hand.

Så köpte min man en bok till mig och nu efter två veckors HARDCORE diet så händer det mirakel i kroppen. Inte nog med att värken är mycket bättre-kroppen svarar fantastiskt på träning och lederna känns smidiga.

Trodde ALDRIG att detta skulle funka då jag annars förespråkar "ät vad du vill men i lagom dos". Och det är nog det bästa men om man då har nån sjukdom eller smärttillstånd så kanske man ska prova sig fram med annan kost.

Det jag har gjort är att utesluta rött kött, mejeriprodukter, vete och socker. Istället blir det mycket kokosfett, kokosmjölk, solrosolja, physalisbär, avocado, passionsfrukt, citron, ingefära, fisk, kyckling, bulgur, spenat, nötter...och som sagt-mycket bra för mig. Och såklart EKOLOGISKT.

Jag började också fundera mycket på det här hur mycket kroppen påverkas av graviditeter och barnafödande och att man på nåt sätt bara köper allt med hull och hår. Alltså man äger inte sin egen kropp när man är gravid. Man delar den med sitt barn (och det gör jag SÅ gärna) MEN också x antal människor som ska tycka och tänka om allt. På BB eftervård serveras den absolut sämsta kost en människa kan stoppa i sig och massor av lightprodukter. Tom saften är light. Alltså hur hälsosamt är det? Men Gud nåde den som hävdar sin rätt till sin egen kropp och mående. För när man är gravid och nybliven mamma så tillhör du per automatik samhället och förväntas följa vissa rådande normer.

Det är dessutom smått förvirrande då dessa normer och rekommendationer ändras ibland på några år. T ex så fick jag många "evil eye" när jag var gravid 2008 och åt sushi.
2012 när jag var gravid med lillebror ja då var det positivt att äta sushi. 2008 tyckte inte barnmorskan att det var så bra att träna styrketräning. 2012 hette det-träna vad du vill och hur hårt du vill så länge det känns bra och du inte får förvärkar.
Men man förväntas då ha stenkoll på allt själv. Utan att tänka själv.

Detta är en aspekt på hur jag upplever att en kvinnas kropp aldrig kommer att värderas på samma sätt utifrån samma normer som en mans kropp.

Det finns massor av exempel som jag tänker skriva lite om...varför vården ser olika för samma sjukdomar beroende på om du är man eller kvinna, hur man pratar om en kvinnas övervikt/undervikt/normalvikt kontra en mans, hur en kvinnas kropp oftare förlorar sin rätt....

Så. Dax för lunch enligt min egen modell. För att jag själv valt att experimentera. För att jag äger min kropp och för att den är mitt slott och min boning och ska vårdas ömt :-)

Inga kommentarer: