onsdag 8 juni 2011

Tema 2-samarbete


Hur svårt kan det vara? Samarbete. Jo jävligt svårt tydligen. Det börjar tidigt har jag märkt. Barnen som sliter och drar i samma leksak på dagis och som säger "det är min, jag ska, jag vill".
Vi vuxna skakar lite på huvudet och småler. "ja så söta de är, men tids nog så lär de ju sig".
Skrämmande nog så lär ju sig inte folk uppenbarligen. Hade vi lärt oss hade det ju inte funnits så mycket konflikter, tvister, krig och skit.
Människan är så komplex, fantastisk och makalös och ändå så har vi inte lärt oss det här med att samsas om saker, kommunicera utan våld och utan att kasta skit på varandra.
Några säger att det är naturligt för det finns ju i djurvärlden också och det är ju helt sant. Vargar slåss om revir, lejon slåss om ett byte, hjortar som stångas....Men sen finns det ju faktiskt djurarter som lyckats med att knäcka koden "bruka inget våld". Jag pratar om bonoboerna som löser sina konflikter på ett helt annat sätt. Det är ju kanske inget som hade fungerat hos oss människor men visst är det intressant läsning och man kan fråga sig varför och hur har denna primat utvecklats på detta sätt.

Bonoboerna sover tillsammans medan schimpansen helst försöker hitta en egen sovplats.
Vid fara flyr bonoboerna åt samma håll, en grupp schimpanser försvinner i olika riktningar.
Bland schimpanserna händer det att om en hanne lyckas ta makten över en grupp så kommer han att döda ungarna i gruppen, infanticid. Detta beteende har aldrig observerats hos bonoboerna.
Hos schimpanserna kan hanarna dra ut och jaga i grupp vilket bonoboerna aldrig gör.
De aggressiva hanarna, de underkuvade honorna och krigstågen mot andra grupper som finns hos schimpanserna återfinns inte alls hos bonoboerna.
Sexualiteten används både för att stärka de sociala banden och för att lösa konflikter. Endast en liten del av de sexuella kontakterna handlar om fortplantning, tre fjärdedelar sker på ett sätt som inte skulle leda till fortplantning.

(Bilden är googlad)

Inga kommentarer: